I dagens samfunn er store deler av markedsføring basert på sosiale medier. Det finnes mange ulike plattformer som fortsatt er under stadig endring. For en digital markedsfører er det viktig å holde seg oppdatert på utviklingen innenfor de ulike plattformene. Hvilke plattform som egner seg best til din virksomhet finner du ut ved å tilegne deg kunnskap om dine kunder/målgruppe og hvilke plattformer de bruker. I dette innlegget skal jeg gi deg en innføring i Instagram, de ulike funksjonene og hvordan plattformen brukes innenfor markedsføring den dag i dag.

Instagram i korte trekk
Ulik fra andre populære plattformer er Instagram en visuell plattform, der det deles bilder og videoer. Brukere er som regel ut etter inspirasjon eller tips. Opprinnelig var plattformen overfladisk, bildene som deltes kunne være langt unna sannheten så lenge det så perfekt ut. Den siste tiden har derimot fokuset flyttet seg noe og det har blitt ett større fokus rettet mot ekte bilder. Flere brukere legger ut bilder av normale kropper og rotete hjem vs de perfekte Instagram bildene. Til tross for dette er det fortsatt ett stort fokus på kvaliteten til bildene, noe som gir mening da det er en visuell plattform.

Instagram i Norge
I motsetning til Facebook har Instagram økt antall brukere blant alle aldre. I starten av dette året hadde 2 609 000 mennesker en profil på plattformen, hvor av den største andelen er under 30 år (Ipsos.no). Vi kan dermed si at dersom du har en yngre målgruppe og en virksomhet som enkelt kan vises frem ved visuelle bilder er dette en ypperlig plattform å bruke til din markedsføring.

Fordelene med en bedriftskonto på Instagram
Det å opprette en profil på Instagram går enkelt for seg, du følger stegene inne på deres nettside eller app. Når du har gjort dette må du derimot huske på å endre profilen til en brukskonto. Grunnen til dette er at du får mange flere verktøy å benytte deg av, samt profilen er tilrettelagt for bedrifter. Du vil for eksempel ha muligheten til å publisere annonser med deres annonseringsverktøy istedenfor å bruke flere ulike apper samtidig for å oppnå samme resultat. Ett annet eksempel til hvorfor du bør opprette en bedriftskonto er muligheten for en kontakt funksjon. Denne funksjonen gjør det utrolig enkelt for dine kunder å kontakt deg. For deg som bedrift kan du selv velge om du ønsker at alle interaksjoner skal skje via appen eller legge inn e-post funksjonen som gjør at meldingene fra dine kunder går rett i din innboks.

Ulike verktøy Instagram tilbyr
Innhold er viktig på denne plattformen. Du burde ha en rød tråd på din profil, ditt budskap eventuelt produkter burde gjenspeiles i ditt innhold. I ett tidligere innlegg forklarte jeg fem-sekunder-testen, jeg vil si at denne også appellerer på sosiale medier. Kunder skal kunne forstå hvordan profil dem har kommet til og hva du selger. Dersom man har en gjennomgående tema skapes det tillit og troverdighet til dine kunder som igjen gir deg en solid følger base. Derfor er det viktig å lage en strategi for dine sosiale medier, slik at du har ett godt utgangspunkt før du starter. Plattformer er som alle andre sosiale medier basert på algoritmer, der er derfor viktig å legge ut ting jevnt og kontakt slik at din virksomhet ikke forsvinner i algoritmene.

Hashtags kommer opprinnelig fra Twitter men brukes den dag på de fleste plattformer. Dette er søkeord som blir tagget i ditt innlegg som bedrer algoritmene til ditt innhold. Si at du eier ett bakeri, dersom du legger ut ett bilde av en lekker frokost bør du tagge det med ting som representerer bildet. Eksempelvis #food og #breakfast. Ved å bruke de riktige taggene dukker du opp i søk, det kan gjøre at du både øker følger base men også utvider din kundegruppe. Du kan bruke inntil 30 tags, men det er absolutt ikke nødvendig å bruke så mange. Ett tips kan være å tagge på engelsk dersom du ønsker å være internasjonal.


Stories er basert på etherisk innhold, dette er innhold som forsvinner etter 24 timer (Svarstad, 2020). Det var opprinnelig Snapchat som startet med det men dette formatet har raskt blitt populært på de største plattformer. De fleste er mer uformell i stories og leker seg litt mer, mens feeden blir mer statisk og perfekt. Stories gjør det lettere å ha personlig kontakt med dine kunder, enn ett bilde gjør. Selv om funksjonen opprinnelig er etherisk, har plattformen opprettet en mulighet for å lagre ulike ting brukeren legger ut som gjør at det aldri forsvinner. Denne funksjonen kalles for highlights og gir deg mulighet til å lage ulike kategorier. Eksempelvis kan man ha en egen kategori for sommer kjoler, der alle stories som inneholder produktplassering av sommer kjoler blir plassert.

Reels er det nyeste tilskuddet til Instagram. Denne funksjonen er basert på plattformen TikTok som tok sosiale medier med storm våren 2020. Reels gir brukeren muligheten til å lage små korte videoer som legges ut i feed istedenfor stories. Disse videoene bidrar til å skape engasjement og spres fort. Reels kan også deles av andre brukere i deres stories som gjør at det fort sees av veldig mange. Eksempelvis kan man vise frem ulike nye produkter på en litt morsommere måte. Reels gir deg en unik mulighet til å utfordre din kreativitet.

Geotagging er en funksjon som knytter bildene du deler med stedet du befinner deg på. Det som er viktig her som bedrift er at man tagger bildene med lokasjonen til bedriften dersom du har en fysisk butikk. Ved å gjøre dette øker du sjansen for at kunder som ikke er fra området men som eksempelvis er på ferie, finner din virksomhet.

Promoter gir deg muligheten til å gjøre hvert enkelt innlegg om til en annonse. Hvordan du gjør det kan du se her.

Analyser har jeg nevnt ved flere anledninger, og er selvsagt like viktig på denne plattformen. Først og fremst må din strategi gjenspeile i analysene som gjøres. For å vite om det du markedsfører slår gjennom, må man analysere både dine kunder og annonser. I tillegg kan det være en fordel å analysere hva dine konkurrenter gjør, slik at man kan bli inspirert. Instagram har mange ulike gratis verktøy som gir deg innsikt i hvem som har vært innom din profil, alder, hvor mange som har sett de ulike tingene du har postet osv.

Instagram Shopping er også relativt nytt på plattformen. Dette gir deg en unik mulighet til å selge dine produkter med engang kunden oppdager dem, uansett hvor dem befinner seg i appen. Vil du lære mer om denne spennende funksjonen? Det kan du gjøre her!

Referanseliste
Business Instagram – Hva er Instagram shopping 07.06.21
Facebook for business – annonsering på Instagram 07.06.2021
Svarstad, Ina. 08.06.20 “Instagram i markedsføring

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *