Digital markedsføring er fortsatt ett relativt nytt begrep, det til tross for at de fleste av oss ikke klarer å se for oss en hverdag uten digitale verktøy. Mye har endret seg på de siste 10 årene, og jeg er overbevist om at det fortsetter i ett raskt tempo de neste årene som kommer. Hva er egentlig digital markedsføring? De aller fleste av oss vil forbinde dette med å være synlig på ulike digitale plattformer. Dersom vi der i mot der på de ulike trender og utviklinger innenfor markedsføring, tilsier dette dog at digital markedsføring er så utrolig mye mer enn det (Henriksen, 2019).

Markedsføring som tidsreise
For de som har vært markedsførere de siste 20 årene, de vet hvordan utrolig tidsreise det har vært på bare noen få år. En markedsfører er derfor nødt til å være fleksibel og ha ett ønske om å utvikle seg. De markedsførere som ikke har villet vært med på denne reisen, har blitt uaktuelle for markedet for lenge siden. Det har nemlig skjedd utrolig mye de siste årene. Tenk deg at hjemmesider ikke så dagens lys før 1990, på den tiden ble det ikke bruke engang. Mens vi nå ikke kan se for oss å markedsføre en virksomhet eller produkt uten å ha en nettside eller digital plattform å vise til. Vi gikk fra en verden der markedsføring var begrenset til tv, aviser og telefonsalg. Til en verden der markedsføringen er uten begrensninger.

Informasjonskapsler – cookies
Før den digitale hverdagen måtte markedsførere jakte på sine forbrukere. Vi husker vell alle de innpåslitne telefonselgere som prøvde å få solgt noe produkter som vi på ingen måte var interessert i. I den digitale hverdagen bruker vi informasjonskapsler, også kjent som cookies, på nesten en hver nettside og plattform. Dette er en funksjon som lagrer opplysninger om hver enkel bruker. For markedsførere er dette som en gullgruve. For istedenfor å måtte jakte på våre forbrukere, så vet vi hvor vi finner dem.

Er markedsføring blitt lettere?
På mange måter har arbeidshverdagen for en digital markedsfører blitt lettere. Da det finnes utallige mange verktøy vi kan implementere slik at vi får alt på ett sted. Vi analyserer hvordan forbrukere oppfører seg og tilpasser både produkter og plattformer etter deres preferanser. Det høres ut som en perfekt hverdag tenker du? Det å finne og bli kjent med våre forbrukere har på mange måter blitt lettere. Det som derimot har økt er konkurranse bildet. Det er lettere for en markedsfører å finne sin målgruppe, men det har også blitt lettere for våre forbrukere å finne våre konkurrenter. Hele kundereisen og handle opplevelsen er ikke som det var for bare 10 år siden. Kunder reiser ikke på ulike butikker for å finne det dem ønsker, de googler og sjekker opp hvilken av butikkene som er billigst. Dermed har hele konkurranse bildet endret seg og det er viktigere enn noen gang å være synlig på nett.

Jeg vil dermed si at dersom en markedsfører ikke følger trender og forbrukeradferden, vil en ikke lykkes i dette fagfeltet. Nøyaktig hvordan digital markedsføring vil være om noen år, er umulig å svare på. Ingen hadde sett for deg at det digitale skulle være en så viktig del av vår hverdag den dag i dag. I dette fagfeltet skal man til en hver tid være åpen for nye løsninger og nye verktøy. Så istedenfor å være skeptisk, må man snu det til å være nysgjerrig. Jeg er spent på hvordan den digitale hverdagen som vi nå er så vant til, vil se ut om bare fem år. Hva tenker du, kommer mye til å endres?


Referanseliste
Henriksen, Renate Sandland. “Er du digital nok for fremtidens markedsføring?” 06.03.19

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *