Ønsker å bli mer synlig, få mer trafikk inn på nettsiden og få høyere omsetning? Da anbefaler jeg deg å lese videre for å finne ut hva du kan gjøre for å få til nettopp det. I dette innlegget vil jeg gi deg en innføring i hva SEO er, hvorfor det er så innmari viktig å ha det på plass på din nettside og ikke minst hvilke små grep du kan ta for å endre din synlighet.

Hva er SEO?
SEO står for søkemotoroptimalisering, da dette er ett langt ord blir det som regel forkortet ned til SEO. SEO er opprinnelig engelsk og står for engelsk Search Engine Optimization. Enkelt forklart handler det om å tilrettelegge slik at din nettside rangerer høyest mulig i søkemotorer som eksempelvis Google (Sempro.)

Hvorfor skal jeg bruke SEO?
Hvor mange ganger har du Googlet noe, i dag? Nettopp, man bruker Google så mye mer i løpet av enn dag enn man tror. Google er den søkemotoren som blir brukt mest i Norge. Undersøkelser viser oss at hele 90% av all informasjonsinnhenting faktisk starter med å Google. Hele 74% av alle kjøp i Norge starter faktisk med at man innhenter informasjon på nett først (Sempro.) Søkemotorer er med andre ord ett viktig verktøy vi alle bruker daglig. Vi mennesker er derimot av den utålmodige typen og forbrukere tar beslutninger raskere enn noen gang. Dette gjenspeiler i at de fleste ikke blar videre til side to i søkeresultatene. Dermed er det ekstra viktig at din virksomhet innfrir Google sine krav til å komme på førstesiden. I bildet under er det en illustrasjon som viser at antallet som blar videre til side to i av søkeresultatene faller med over 50%.

Grafen viser prosentvis fordeling av klikk på Googles resultatliste*. På desktop klikker 36,6 % på første resultat, mens 18,1 % klikker på nummer to.
*Tall fra Advanced Web Ranking.

Enkle grep til å forbedre din SEO
For å dukke opp i søkene til dine forbrukere er du nødt til å vite hva dem søker på. Eksempelvis hvis du selger skisko, så er det fortsatt mange ulike søkeord en forbruker kan bruke for å søke på nettopp dette. Det hjelper ikke om du kun bruker skisko, hvis forbrukeren leter etter slalåmski. Det er ulike verktøy du kan bruke for å finne ut hva kunder søker på, siden Google er størst her i Norden foreslår jeg at du sjekker ut Google Suggest for å se ulike ord dem foreslår at forbrukeren søker på. Tillegg til dette kommer det forslag til ulike støtte ord du bør ha med, disse øker sjansen til en bedre rangering av din nettside. Ett annet verktøy som kan hjelpe deg med bedre søkeord er Google Trends, dette programmet viser deg hva forbrukere faktisk søker etter og kommer med forslag der ulike ord blir sammenlignet for å se hvilken som blir brukt mest.

Neste på din to-do liste bør være å utforske din metabeskrivelse, men hva er egentlig det? En metabeskrivelse er den lille teksten som kommer opp under navnet til virksomheten i ett Google søk. Denne bør fortelle forbrukeren i veldig enkle trekk hva din nettside inneholder. Dersom metabeskrivelsen er god, rangerer du både høyere og sikrer deg flere klikk inn på nettsiden. Det finnes ulike verktøy for å endre denne beskrivelsen, anbefaler derfor å Google metabeskrivelse + plattformen du benytter deg av. Da kommer det opp en rekke beskrivelser for å endre nettopp dette.

Hva bør min nettside inneholde?
Det er ulike ting som spiller inn på hva som er en god og dårlig nettside. Jeg har i ett tidligere innlegg vurdert nettsiden til Kolonial, du kan lese innlegget her for å finne flere tips.
Det første du bør sjekke er hvilket domene din nettside bruker. Google prioriterer lokale domener og derfor vil nettsider i Norge med .no bli prioritert. Nettsider som er SSL-sertifisert vil også komme høyere opp i google søk. SSL-sertifisering er en sertifisering som viser forbrukeren at nettsiden din er ekte og godkjent, de fleste viser dette tydelig nederst på sin side slik at det ikke er noe tvil for forbrukeren. En annen måte å sjekke dette på er om nettsiden starter med https://: eller om hengelåsen er markert grønn (sempro.)

Det er viktig å ha gode titler, overskrifter og bildebeskrivelser på din nettside. Det er også viktig at nettsiden eller artikkelen inneholder de ordene som dine kunder søker etter for å faktisk dukke opp i deres søk. Gode bilder er også viktig på en nettside for å illustrere det du prøver å vise kunden. Google derimot klarer ikke å lese ett bilde, og det blir dermed ikke tatt med i din rangering. Det du er i mot kan gjøre for å påvirke dette er å navngi bildet og ALT-tagge for å beskrive hva som synes på bildet. ALT-tagging er for øvrig ikke bare bra for din SEO, men også ett krav til nettsider på grunn av universell utforming for svaksynte (Sempro.)

Google Analytics
Jeg har tidligere nevnt min begeistring for dette verktøyet, og kan ikke få sagt det ofte nok: lær deg verktøyet og ta det i bruk i dag! Google Analytics gir deg den unike muligheten til å se hva kundene gjør inne på din nettside, hvor lenge dem er der og om det oppstår noen problemer underveis. Når du kartlegger problemene til din nettside er det vesentlig lettere å forbedre dem slik at nettsiden blir mer brukervennlig. En brukervennlig nettside er både viktig for forbrukerne slik at du øker salget, samtidig som dette også påvirker din SEO rangering.

computer on tabel google search

Kan jeg endre SEO på min eksiterende nettside?
Dette er ett spørsmål som går igjen ofte. Svaret er ja, du kan alltids gjør positive endringer på en eksisterende nettside. Problemet er at når søkemotoren allerede har stemplet din nettside som for dårlig, kan det skje at de endringene du gjør til nettsiden ikke blir registrert av søkemotoren. Derfor anbefaler jeg at dersom du virkelig vil gå inn for det her, så starter du helt på nytt. Når du oppretter en ny nettside blir nemlig gammel historikk slettet og søkemotoren vurderer din nettside helt på nytt.

Tre gode grunner til å starte med SEO i dag! (Lyngbø)
1. SEO bidrar til at flere kunder finner din virksomhet
2. SEO er en kostnadseffektiv metode for å øke din fortjeneste
3. SEO påvirker resultatene dine i mange år fremover

Referanseliste
Erlingsen, Hilde. “Slik blir du kongen av SEO – søkemotor-optimalisering” Sempro
Lyngbø, Trond. “Svar på vanlige spørsmål om søkemotoroptimalisering (SEO)
Red performans. “Hva er søkemotoroptimalisering (SEO)?

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *