I dette innlegget skal jeg snakke om nettverksbygging, for er det virkelig så viktig som det sies? Karl Philip snakket i forelesningen om at han har ett ønske at hver en av oss skulle få oss en mentor. Bare tanken ved å ta kontakt med en fremmed som er profesjonell i sitt yrke, gjorde meg ukomfortabel. I denne anledningen har jeg tatt ett kurs som heter first round – networking basics. Dette kurset er på engelsk og laget av Paul Pesek. Kort fortalt handler kurset som nettverksbygging og hvordan man skal gå frem når man skal kontakte nye mennesker på en profesjonell måte. Du finner kurset First Round her.

Din profesjonelle identitet
Selve kurset er delt inn i åtte ulike modeller. Første modul handler om din profesjonelle identitet. Hvem er du? Når man har vært student i mange år, kan det være en utfordring å gå fra student til profesjonell. Mange føler seg fortsatt som en student etter endt studie, bare med mer ansvar. Denne modulen hjelper deg til å bygge ditt eget nettverk. Før var ett nettverk begrenset med kun dine nærmeste, venner, jobb osv. I den digitale verden vi lever i den dag i dag, er det ingen begrensing på verken størrelse eller avstanden på vårt nettverk.

Finn profesjonelle personer ved å ta i bruk LinkedIn
Ett flertall av studenter er fortsatt usikker på hva dem ønsker å jobbe med. Ved å kontakte en profesjonell via eksempelvis LinkedIn, gir det deg en unik mulighet for å utforske en karriere eller firma med øyne til noen på innsiden. Har du tenkt over at hver samtale du har med en profesjonell, faktisk kan kartlegge veien videre for deg? I denne modulen tar Paul oss med på hvordan man kan finne de ulike menneskene på LinkedIn. LinkedIn er en fantastisk plattform som gir deg muligheten til å bli kjent og knytte kontakt med uendelig mange mennesker. Deres søkefunksjon er såpass avansert at den gir deg som bruker muligheten til å ikke bare søke etter navn, men du kan også søke etter stilling, arbeidsplass osv. Her er det viktig å huske på at selv om man ikke tar kontakt med riktig person, så kan det godt hende at denne personen vet hvem du bør kontakte.

Ta kontakt på LinkedIn
I den tredje modulen viser Paul hvordan man tar kontakt med vedkommende. Det er viktig å være kort og presis, samtidig som man forteller hvorfor man tar kontakt. Videre forteller han også om forskjellen mellom å ta kontakt ved bruk av ulike plattformer. Bruker man LinkedIn er det mer uformelt, mens mail kan virke litt stivere. I motsetning til e-post er det lettere å identifisere riktig objekt, da det er mye mer informasjon tilgjengelig. E-post på sin side sjekkes gjerne oftere, så sjansen er større for å få raskere respons. Begge deler fungerer utmerket, men man må bruke det som passer best i forhold til anledningen man tar kontakt i. Uavhengig av plattformen du bruker er det tre key-elements man må huske å få med seg i meldingen.

Hvem – hvem er du og eventuelt hva du har studert eller jobber med (alt etter hva som er relevant.)
Hvorfor – hvorfor tar du kontakt?
Hva – hva lurer du på?

Før du sender meldingen er det viktig å dobbelt sjekke. Det er ingenting som er mer flaut enn å sende en melding til noen, også har man skrevet feil navn. En liten sjekkliste følger under.

 • Har jeg skrevet navnet riktig?
 • Har jeg skrevet riktig navn på selskapet?
 • Finnes det noen skriveleif i teksten?
by. Nathan Eddy

Koordinering av samtaler
I denne modulen viser Paul til viktigheten av å vise hensyn til den personen man tar kontakt med. Sjansen for at vedkommende har en fulltimeplan er absolutt der. Gjør det dermed lettere for motparten og foreslå tid og sted. Vær så konkret, engasjert og vis interesse ved å være nysgjerrig.

Navigering av en samtale
I denne modulen lærer man hvordan man skal håndtere en samtale. Her snakker blant annet Paul om ulike måter man kan starte en samtale på. Startfasen av en samtale kaller vi for fase 1. Her er det igjen viktig at hvem, hvorfor og hva er gjennomgående i samtalen. Dette hjelper også motparten til å huske hvem du er og hva du lurte på.

Profesjonell historiefortelling
Etter den korte innledningen som nevnt ovenfor, skal vi over på neste steg nemlig fase 2. Det å introdusere seg selv litt dypere. Dette går ut på at man skal fortelle hvem man er og hva man har gjort tidligere. Her er det viktig å huske på at man ikke lister det opp. Det skal bli som en historiefortelling, det er ikke ett jobbintervju så det er viktig at det ikke blir for stivt. Under følger en enkel liste man kan følge for å å få en fin flyt i samtalen:

 1. Hvem er du?
 2. Hva er dine interesser og ferdigheter?
 3. Hvordan din profesjonelle reise har utviklet seg.
 4. Hvor er du i dag i den reisen?
 5. Hva ønsker du å få ut av denne samtalen?

Forbered deg ved research og spørsmål
Den siste fasen er fase 3 og den er den vi bruker mest tid på. Selv synes jeg fasene er lagt opp litt anerledes enn det jeg ville gjort. Jeg ville personlig gjort om dette til fase 1, da dette er noe man bør gjøre før samtalen finner sted. Paul kommer i denne modulen med ulike plattformer man kan besøke for å finne ut mest mulig om vedkommende. Det er viktig å forberede seg mest mulig til samtalen slik at man kan stille de riktige spørsmålene. Da unngår vi å kaste bort vår tid men ikke minst også tiden til motparten. Eksempelvis kan man søke informasjon om bedriften, men også bruke google til å fine ulike artikler om eller laget av vedkommende.

Bygg varige relasjoner
Når samtalen er over er det fortsatt viktig å huske på relasjonsbygging. Det å vise takknemlighet, blir satt veldig stor pris på. Dermed er det viktig å huske på å sende en melding til vedkommende i ettertid der man takker for deres tid og kunnskap. Mange får da til svar at det bare er å kontakte dem igjen i etter det. Dersom du gjør det er det viktig å huske på følgende:

 • Introduser deg på nytt
 • Gi gjerne en kort oppdatering
 • Hvorfor – gi vedkommende en grunn til hvorfor du tar kontakt igjen

Som tidligere skrevet er de aller fleste bare glad for å hjelpe deg. Det er menneskelig å ville hjelpe andre. Derfor må du ikke nøle med å ta kontakt på nytt.

Så, er det skummelt å ta kontakt med en profesjonell?
Det er opp til hver enkelt å bedømme om vedkommende synes det er skummelt eller ei. Selv der i mot føler jeg dette kurset har gjort med en god del mer selvsikker. Før synes jeg tanken på å skaffe seg en mentor hørtes fjernt ut. Dette kurset har der i mot lært meg hvordan jeg kan finne riktig person med riktig verktøy. Samtidig har det også lært meg at de aller fleste faktisk bare vil hjelpe. Så ta sjansen og send den meldingen! Anbefaler deg å ta deg tiden til å ta overnevnt kurs dersom du også følte på en usikkerhet rundt dette temaet. Kurset finner du som sagt her.

Referanseliste
Bilde av Nathan Eddy
Pesek, Paul. “First round – networking basics.” Kurs tatt 08.04.21

You might also enjoy:

1 Comment

 1. Hei Kiki!

  Flott innlegg 🙂 Du har oppsummert kurset på en god og faglig måte. Godt jobba!

  Jeg henviser til min forrige kommentar angående slurvefeil, men det er jo selvfølgelig fort gjort når man skriver mange (og ikke minst lange!) innlegg 🙂

  Jeg gleder meg til å lese mer fra deg, stå på!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *