Som dere vet er jeg student ved Høyskolen Kristiania. Denne våren trødde jeg inn i fjerde semesteret av min utdanning og har ett selvvalgt spennende fag. Faget jeg har valgt er Digital Markedsføring, som igjen er delt inn i ulike under fag. De fire første ukene av dette semesteret har vi hatt digital økonomi, sammen med foreleseren Arne Krokan. Arne er en dyktig foreleser, som har lært oss mye på kort tid. I dette innlegget vil jeg gjerne reflektere over denne delen av semesteret og i korte trekk forklare høydepunktene fra denne tiden.

Den første uken
Semesteret fikk en pang start der vi opprettet blogg, og innen få dager skulle vi bli ekte bloggere. Oppretting av egen nettside gikk over all forventing. Dette hadde aldri gått så knirke fritt hadde det ikke vært for studentassistentene som guidet oss gjennom det hele. Jeg synes at det var utfordrende å gå fra akademisk- til passiv skriving, men og dette skulle vise seg til å gå bli bedre for hver innlevering vi hadde. Videre hadde Arne med seg Marianne Hagelie de første timene, som fortalte oss hvordan vi studenter kunne tilegne oss en bedre studieteknikk. Jeg trodde at jeg hadde god kontroll på studieteknikken min, men det viste seg at også jeg hadde flere forbedringspunkter på denne fronten. Ett av tipsene hennes var å gå gjennom notatene sine flere ganger, gjerne skrive det for hånd først før man fører det inn i ett dataprogram som aller helst har en søkefunksjon. Dette var noe jeg ikke hadde tenkt over før, men etter at jeg begynte å bruke denne teknikken, og så litt bort fra det jeg hadde lært tidligere. Merker jeg at jeg får ett større studieutbytte.

Bilde hentet fra Pexels.com

Mulig gjørende teknologier og deres påvirkningskraft
Arne har tatt oss med på en reise gjennom den nye teknologien. Vi har blant annet lært om kunstig intelligens, VR/AR, ulike digitale plattformer, filterbobler og mye mer. Flere av disse temaene hadde jeg hørt om, men aldri fordypet meg i eller reflektert over hva konsekvensene er for samfunnet og den verden vi lever i den dag i dag. Kunstig intelligens er en teknologi som stadig vekk kommer med nye utviklinger som blir implementert i samfunnet. Ved å ta i bruk kunstig intelligens har man muligheten til å oppnå en høy grad av effektivisering og minsker risikoen som fører med menneskelig kraft. Det er derfor mange arbeidsplasser blir erstattet med AI og roboter. Det er skremmende å tenke på hvor mange arbeidsplasser som potensielt kan gå tapt de neste årene. Professor Morten Goodwin hevder på sin side i denne artikkelen, at det er flere arbeidsplasser som kommer til å bli skapt enn tapt. Om dette kommer til å skje, gjenstår bare å se.

Skremmende tankevekker
Det er mange temaer vi har gått gjennom, men det som overrasket meg aller mest var internettenes påvirkningskraft med filterbobler og ekkokammer i spissen. Dette var begrep jeg ikke hadde hørt om tidligere, men som fanget min interesse fort. Det finnes skremmende mye informasjon om oss brukere på nettet. Mye av denne informasjonen vi godkjenner på ulike plattformer blir solgt videre til tredjeparter. Dette er en gullgruve for markedsførere. Vi som brukere av internett etterlater digitale spor. Disse blir igjen fanget opp av algoritmer som bruker denne informasjonen til ulike formål. Algoritmen fanger opp våre interesser og bruker dette for å tilpasse en informasjonen vi får. Blant annet at vi får opp reklame på ulike nettsider som er tilpasset våre interesser og behov. Sakte men sikkert blir vi fanget i en boble som kun består av våre egne interesser. Denne filterboblen var jeg ikke klar over eksisterte. Jeg måtte dermed sjekke om dette stemte. Jeg og samboeren googlet på nøyaktig det samme, allikevel fikk vi anbefalt helt ulike nettsider. Her fikk vi bekreftet at vi er i hver vår filterboble, uten at vi i det heletatt var klar over det. Hvor sprøtt er ikke det?

Konklusjon
Jeg vil på mange måter si at denne delen av faget har vært en tankevekker for min del. Jeg har lært utrolig mye, og sitter igjen med mange spennende temaer jeg gjerne vil utforske enda mer. Samtidig har jeg blitt mer bevist på det digitale som skjer rundt meg, og mer selektiv til den informasjonen jeg får på ulike plattformer. Selv om jeg synes denne utviklingen kan virke skummel på enkelte området, synes jeg også dette er meget interessant. For hvordan blir verden om 20 år? Hvordan arbeidsplasser står igjen og hvilken har gått tapt? Jeg gleder meg til fortsettelsen av dette faget, og er spent på hvilken andre spennende temaer vi skal innom.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *