I de forrige innleggene jeg har skrevet har jeg gått i dybden på ulike former av kunstig intelligens. I dette innlegget skal jeg gå litt bort i fra det, men vi holder oss fortsatt til det digitale. I dag skal jeg skrive litt om plattformer, ulike plattformer og hva som gjør denne tjenesten så populær i disse dagene. I dette innlegget skal jeg hovedsakelig rette meg på det norske markedet. Avslutningsvis kommer jeg til å fortelle litt om det økonomiske som ligger bak. For det finnes ulike kostnader i en kjøpsprosess, hvordan kan virksomheter både effektivisere disse og tjene penger?

Hva er en plattformtjeneste?
Plattformer er digitale tjenester som gjør omfattende bruk av ulike datainnsamlingsteknologier for å skreddersy det etter brukerens behov og ønsker (Krokan 2015, s21.) I den digitale verden finner vi plattformer som er de største og mest verdifulle virksomheter i dette år hundre. De største av sitt slag er internasjonale og bedrifter som de aller fleste har hørt om. Eksempelvis er Netflix, Facebook og EBay slike plattformer. Hvis vi skal se på det mer lokalt har vi også ulike plattformer i Norge, som stort sett er rettet for det norske markedet. Her finner vi store aktører som Ruter, VIPPS og Finn.no. Felles for alle disse aktører, er at dem også har utviklet deres tjenester til å ha en egen app. Siden de aller fleste den dag i dag eier en smart telefon, er det enkelt å laste ned appen og man har deres tjeneste i lommen til en hver tid. Personlig synes jeg det er det beste med Ruter appen. Uansett hvor jeg befinner mer, hvis jeg trenger å benytte meg av offentlig transport, trenger jeg ikke å bruke masse tid på å finne den informasjonen jeg er ut etter, da alt ligger i appen.

Bookis – Nordens digitale brukthandel for bøker
Dette må være den plattformen jeg har blitt mest glad i, etter at jeg ble student. Pensumbøker er vanvittig dyrt, og noe man må kjøpe til hver eneste semester. Bookis er en digitalt plattform som selger brukte bøker. Dette er fantastisk for både de som er opptatt av miljøet og gjenbruk, men spesielt til studenter som prøver å spare på utgiftene sine.
Bookis er en digital bokhandel som drives av privatpersoner. Her selges det bøker gjennom hele Norden av privatpersoner, til privatpersoner. For å kunne selge eller kjøpe bøker, må man lage seg en bruker. Dette er veldig enkelt å gjøre – og helt gratis. Etter at man har laget seg en bruker kan man velge om man vil bruke tjenesten via nettsiden, eller appen som man kan laste ned på smarttelefonen/nettbrett. Personlig synes jeg det er lettest å bruke appen, dette av flere grunner. En av grunnene til at jeg liker appen er at det gjør det både raskere og lettere å legge ut en annonse. Når man skal selge bøker kan man nemlig bruke kamera på telefonen slik at man kan scanne ISBN nummeret på baksiden. Dette gjør at appen selv ser hvilken bok det er, og all informasjon dem har om boken samt bilde av cover kommer automatisk inn i annonsen din. En annen fordel med å bruke appen gir deg en varsel når noen tar kontakt med deg. Dette gjør at man raskere kan svare på henvendelser og det er lettere å holde kontakt mellom kjøper og selger. Når man skal kjøpe en bok søker man enkelt etter tittelen på boken og trykker på den du ønsker å kjøpe. Når du har trykt deg inn på dette får du en oversikt om de som er til salgs og hvilken tilstand boken har. Samt som du selv velger om du ønsker å møte selgeren eller om du ønsker å få boken sendt hjem. Dersom du ønsker å få boken tilsendt, blir dette levert av helt-hjem. Det som er kjekt for både kjøper og selger, er at helt-hjem har en unik leveranse tjeneste som gjør at boken blir hentet på dørmatten eller i postkassen, og levert samme sted hos kjøperen. Veldig kjekt å slippe å måtte ta turen på posten, hver gang man har solgt en bok. Jeg legger ved en video under som gir deg ett visuelt innblikk i hvordan bookis fungerer.

Transaksjonskostnader
Videre har jeg lyst å forklare deg hvilken økonomiske fordeler og ulemper vi har i den digitale hverdagen. For selv om de aller fleste plattformer som jeg nå har nevnt er gratis for deres brukere, er det fortsatt en virksomhet og virksomheter har som mål å tjene penger. Transaksjonskostnader vil si ulike kostnader som utspiller seg mellom bedriften og kunden. Her ser vi blant annet at kunden skal unngå å måtte forhandle avtaler og unngå kontrakter for hver større oppgave som skal gjennomføres. Dette er kostnader som alle ressursene som inngår å gjennomfør en handel, noe som gjør at bedrifter som tar i bruk dette kan senke deres transaksjonskostnader (Krokan 2015, s71). Vi kan dele disse transaksjonskostnadene, inn i 6 underkategorier :

 1. Søkekostnader
  Søkekostnader er kostnader som oppstår når en kunde tar i bruke søkefunksjonen på ett plattform for å finne det aktuelle produktet dem leter etter (Krokan 2015, s73). Som jeg allerede nevnte tidligere er Bookis ett veldig brukervennlig plattform. Dette gjenspeiler seg også i deres søkefunksjon. Søkefunksjonen er lett å navigere seg frem til og gir kjøperen muligheten til å søke på ulike måter. Her har man muligheten til å søke på både tittel, forfatter og ISBN-nummer. Dersom man ikke er ut etter en spesifikk bok, men heller bare titter som man gjør i bokhandelen. Har man også muligheten til å lete seg frem i aktuelle sjangere man synes virker spennende.
 2. Informasjonskostnader
  Informasjonskostnader er kostnader som oppstår når vi skal lete etter informasjon om produktet vi ønsker å kjøpe (Krokan 2015, s75). Jeg vil si at disse kostnader ikke er like relevant i dag som det var for noen år siden. Tidligere trengte man å bruke mye ressurser på å finne den aktuelle informasjonen, som vi den dag i dag bare googler oss frem til. Ved å anvende slike søkemotor tjenester som Google, senkes kostnadene og ressurser som trengs for å finne den aktuelle informasjonen betraktelig. Siden bookis krever at selgeren oppgir informasjon om boken, som eksempelvis hvilken tilstand boken er i. Gir dette kjøperen den informasjonen dem trenger for å kunne velge hvilken av de ulike selgeren dem ønsker å velge mellom, uten å måtte bruke tid på å spørre om informasjon. Her igjen sparer man tid, og salget går fortere.
 3. Forhandlingskostnader
  Forhandlingskostnader er kostnader som oppstår under selve salget. Eksempelvis når man forhandler seg til en pris (Krokan 2015, s76). En lang forhandlingsprosess, koster utrolig mye ressurser og penger for virksomheten. I Norge er vi ikke vandt til å forhandle om pris på det private markedet. Dette er noe som er mer vanlig desto sørligere man kommer. For å unngå å få en lang forhandlingsprosess kan man som selger ha en fastpris, som ikke er diskuterbar. Bookis bruker denne strategien. Selgeren velger selv en pris og når en kjøper velger din bok så er det den prisen som skal betales. De eneste tilleggskostnadene som kan oppstå er dersom kunden ønsker hjemlevering av produktet. Som nevnt tidligere er det helt-hjem som er deres samarbeidspartner når det gjelder levering. Leveransekostnadene er en fast pris på kr 45,- som kjøperen betaler. Fordelen med denne tjenesten er at når man kjøper flere bøker fra samme selger, forblir leveransekostnadene den samme. Her igjen ser vi at uansett hvilken tjeneste man velger, så er det en fastsatt pris.
 4. Beslutningskostnader
  Beslutningskostnader er kostnader som oppstår i det øyeblikket kunden skal ta ett valg om hvilket produkt eller tjeneste som skal kjøpes (Krokan 2015, s77). Plattformen til Bookis gjør dette veldig lett for deres kunder da bøkene kommer i en slik rekkefølge at det er oversiktlig å både se tilstanden, prisen og hvor bøkene befinner seg på en og samme gang. Dermed senker man beslutningskostnadene, da alt av informasjon ligger på en og samme side.
 5. Evalueringskostnader
  Evalueringskostnadene er kostnader som oppstår i etter kant av kjøpet. Dette inngår alle tanker og følelser man sitter igjen med etter kjøpet. Har man fått produktet innen rimeligtid? Er tilstanden slik selgeren oppga? Det kan være mange ulike roller som spiller inn. Det som eventuelt kan føre med seg kostnader er om produktet ikke har kommet frem, eller det er skader på produktet som gjør at produktet skal erstattes. Jeg vil tro at disse kostnadene er lavere for Bookis, enn for ett annet firma. Dette på bakgrunn av at det er en gjenbruksbutikk og kravene for tilstand er lavere enn dersom man kjøper ett nytt produkt.
 6. Tvangskostnader
  Tvangskostnader oppstår når det er en uenighet mellom kjøper og selger om leveransen og prosessen må gjennomgås på nytt (Krokan 2015, s79). Uenighet kan alltids oppstå, i alle situasjoner. Det er der i mot lettere å unngå en slik situasjon dersom begge parter er ærlig, og kjøper har undersøkt produktet grundig før kjøp.
  Dersom man som kjøper under evalueringstiden ender opp med å være misfornøyd med kjøpet, har kjøper angrerett i følgene norsk lov. Angreretten skal benyttes innen 14 dager etter at produktet er mottatt, og kan kun brukes dersom produktet er ubrukt. Du finner en enkel oversikt om bookis sine vilkår for bytte, retur og angrerett her.

Som vi ser ved de overnevnte kostnadene som oppstår i en kjøpsprosess, er det en tydelig forandring fra noen få år siden. Mange av prosessene har blitt digitalisert. De har blitt enklere å finne informasjon, og man trenger ikke bruke mye ressurser lengre for å finne det. Ved å kunne senke kostnadene på alle de 6 overnevnte punktene, vil virksomheten både kunne spare men også effektivisere virksomheten på mange områder.

Kilder
Angrerett – lovdata.no
Bookis – bookis.com/no
Bookis Video – hvordan fungerer det
Krokan, Arne. 2015. “Det friksjonsfrie samfunn” 2. utgave. Oslo: Cappelen Damm AS.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *