Det er mange nye teknologier som har blitt tatt i bruk de seneste årene. Jeg har allerede skrevet en hel del om kunstig intelligens, men det er så mye mer spennende teknologier jeg har lyst å skrive om. I dagens forelesning fortalte Arne oss mye interessant i forbindelse med AR og VR. Du har helt sikkert hørt om begge deler, men hva er det egentlig? Hvordan kan vi bruke dette i markedssammenhengen? I dette innlegget har jeg lyst å gå mer i dybden på nettopp dette.

Forskjellen på VR og AR
VR står for Virtuel Reality, som betyr at den virkelige verden blir erstattet med en virtuell verden. Den mest brukte måten å gjøre dette på er å bruke enten ett headset eller VR briller. Brillene dekker hele synsfeltet og skaper et kunstig miljø med 3D effekt. Dermed opplever brukeren at det han eller hun ser gjennom brillene er realiteten rundt dem. For å få full effekt brukes headset i sammenhengen med brillene slik at lydene rundt samsvarer med bildet brukeren ser. Det er mange som har prøvd denne teknologien, de aller fleste har nok prøvd dette i forhold til gaming eller spill. Selv har jeg prøvd VR-briller i en fornøyelsespark. Her har dem en attraksjon som opprinnelig er en berg og dal bane som er tilrettelagt for barn, den er med andre ord relativ enkel uten for stor fart eller svinger. Ved at man tar i bruk VR brillene får man se en annen virkelighet. Dette gjorde at jeg oppriktig trudde jeg var i en gruve på ett tidspunkt. En opplevelse jeg virkelig anbefaler alle, utrolig spennende hvordan noen briller kan få deg til å tro at det er ekte, selv om du egentlig er klar over at det bare er ett spill.

AR står for Augmented Reality, dette betyr utvidet virkelighet. I motsetning til VR erstatter man ikke alle synsinntrykk, men legger ett virtuelt lag over den virkelige verden. Eksempelvis er det populære spillet Pokémon Go basert på AR teknologien. Den bruker din stedstjeneste og kartet i appen samsvarer den plassen du befinner deg på. Det blir en virtuell verden av den verden du befinner deg i.

Subasree Arvid – etilabs.com

VR-teknologi som læring
VR-teknologien er ikke så nytt som folk flest tror, det har derimot ikke blitt brukt på det private markedet så hyppig som det har gjort den siste tiden. Bedrifter og virksomheter har brukt denne teknologien som ett hjelpemiddel i mange år. Teknologien blir hyppig brukt i undervisning til å simulere opplæring i ulike bedrifter. Eksempelvis blir dette brukt i alt fra havbruk, idrett, medisin, brannvesenet til militæret. En av grunnene til at dette blir brukt såpass mye er fordi man ikke trenger å ha noe kunnskap fra før når man skal ta i bruk denne teknologien, dermed kan hvem som helst ta dette i bruk. En annen grunn er at man kommer så nærme virkeligheten som mulig, uten at den situasjonen fysisk skjer.

Selv har jeg hatt brannøvelser simulert med VR briller. Dette er en unik opplevelse som ga meg og mine kolleger muligheten til å oppleve en brann og lære hvordan vi skulle håndtere situasjonen, uten å stå i situasjonen.

VR-teknologi som behandling
Som tidligere nevnt blir VR brukt i mange ulike sammenhenger, blant disse er også psykisk behandling. Denne behandlingen kaller vi for eksponeringsterapi. Behandlingen går ut på at pasienten som har en traume, skal bli eksponert for traumene slik at den kan bearbeides. Da VR er den teknologien som kommer nærmest den virkelige hendelsen kan pasienten bli eksponert, samtidig som personen kan ta av seg brillene og være tilbake i den virkelige verden på sekundet. På dette tidspunktet er det kun ett sykehus i Norge som har denne teknologien under utvikling. Andreas Jørgensen skriver i en artikkel på NRK hvordan Haukeland universitetssjukehus i Bergen bruker VR-teknologi til å behandle pasienter. I artikkelen skriver Jørgensen blant annet om en ungdom som har sosial angst og har det vanskelig på skolen i sosiale sammenhenger. Hun sier at VR-teknologien har hjulpet henne å lære seg å håndtere ulike situasjoner. “Det ville være rart å ha med terapeuten inn i skolegården, på date eller på kafe med venner. Derfor er VR-teknologien en unik mulighet” sier Guri Elise Holgersen i artikkelen.

IKEA Place
En av mange bedrifter som har tatt i bruk AR-teknologi er IKEA. Virksomheten har i 2017 lansert en app som tillater brukere å prøve møblene i deres hjemme, før dem fysisk kjøper produktene. I videoen under kan du se hvordan dette fungerer i praksis.

Selv om det er ett par år siden IKEA implementerte dette som en av verktøyene de gir sine kunder, er dem ikke de eneste. Det er flere bedrifter som har tatt i bruk denne type teknologien slik at kunder får en bedre opplevelse av hvordan produktene kan passe i deres hus. En annen bedrift som har tatt i bruk dette er boligstylisten. Via deres app kan man total renovere huset, kun ved bruk av appen. Dette gir kundene muligheten til å leke seg med ideer, før dem faktisk kommer på en samtale med en stylist som gir dem ideer. For bedriften gir dette både fordeler og ulemper. Fordelen er at kundene han lage en visjon om hvordan dem ser for seg hvordan dem vil ha det hjemme. Dette gir stylisten ett godt utgangspunkt og kan dermed komme med gode forslag ut i fra kundenes behov. Ulempen med dette er at tjenesten stort sett er gratis, dermed har potensielle kunder muligheten til å bruke deres tjenester for å så gå til en konkurrent som tilbyr en lavere pris. Boligstylisten har fjernet denne muligheten, derfor kan man kun bestille denne tjenesten mot en betaling.

Konklusjon
Vi kan altså si at både VR og AR fortsatt er relativ nye og dermed i en startfase. Dette vil si at det fortsatt er mange forbedrings potensialer, og med årene som kommer vil jeg trygt kunne si at det kommer flere slike tjenester som innebærer denne teknologien. VR-teknologien blir også til en stor grad brukt til personlig underholdning via gaming og andre underholdnings tjenester. Dette er noe jeg ikke har lagt så mye fokus på i dette innlegget, da de fleste har kjennskap til dette. Derfor har jeg lagt mitt hovedfokus til de gode tingene VR- og AR-teknologien bidrar med i samfunnet.

Kilder
Andreas Jørgensen og Silje Thalberg, slik skap ungdom med psykose spille seg friskeNRK (10.10.2019)
Boligstylist (2020) – Digital boligstyling
Etilabs – The world of AR/VR and what it holds for us in the future (2020)
IKEA video – Say Hej to IKEA place (12. sep. 2017)
NTNU – Virtuell og utvidet virkelighet læring og trening (lest 18.01.2021)

You might also enjoy:

1 Comment

  1. Hei Kiki!
    Her har du skrevet et kjempe fint innlegg! Du skriver godt, og jeg liker veldig godt strukturen din med avsnittsmengde, underoverskrifter, også er det fint at du har med illustrerende bilder og video. Dette er godt jobbet, fortsett slik! 😀

    Hvis jeg skal pirke, kunne du henvist enda mer i løpende tekst, feks når du kommer med definisjoner eller konkrete eksempler – ellers veldig godt jobbet Kiki!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *